1 augustus 2019

Bedrijven plaatsen collectief zonnepanelen

Zo’n vijftien Amersfoortse bedrijven gaan vele honderden vierkante meters zonnepanelen (PV-panelen) op hun daken plaatsen. Dit werd op 15 juli bekend tijdens de startbijeenkomst ‘Zonnepanelen’, die werd georganiseerd door het parkmanagement van De Wieken Vinkenhoef. Wij moedigen ondernemers in heel Amersfoort aan het dak van hun bedrijf in te zetten voor de plaatsing van zonnepanelen.

Als bedrijvenpark willen we in 2030 CO2-neutraal en circulair zijn. Daartoe sloten wij in 2018 – samen met de gemeente Amersfoort – de Samen Duurzaam Deal. Eén van de eerste initiatieven die hieraan een bijdrage moet leveren, is het project PV-panelen. Parkmanager Bas Kemper: ‘We willen Amersfoortse bedrijven enthousiasmeren om zoveel mogelijk zonnepanelen op hun daken te plaatsen. Ook bedrijven die niet gevestigd zijn op De Wieken Vinkenhoef kunnen zich aansluiten. Dat kan nog steeds!’

Opties
Tijdens de bijeenkomst werden diverse opties gepresenteerd voor het plaatsen van de zonnepanelen. Ondernemers konden kiezen uit onder andere zelf panelen inkopen, collectieve inkoop, leasing en dakhuur. Ter plekke gaven de bedrijven hun voorkeur voor één van de opties aan. ‘Die keuze is afhankelijk van de situatie per bedrijf. Is het bedrijf klein- of grootverbruiker? Is het dak sterk genoeg? Ligt er asbest op het dak? Om dat in beeld te brengen, kunnen bedrijven een quick scan of een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. Sowieso moet bijna altijd een berekening worden gemaakt van de draagkracht van het dak,’ aldus Kemper. Door zoveel mogelijk de inkoop te bundelen, zijn kortingen mogelijk voor alle deelnemers.

Intentiekaart
Van de ondernemers die zonnepanelen op hun dak gaat plaatsen, is het merendeel gevestigd op ons bedrijvenpark. Kemper: ‘Ook bedrijven die zijn gevestigd op andere bedrijventerreinen, zoals Vathorst en De Hoef, doen mee. Bedrijven die geen zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen, omdat het bijvoorbeeld gebogen of te klein is, kunnen eventueel ‘meeliften’ op het dak van andere bedrijven.’ Ter afsluiting van de bijeenkomst tekenden de deelnemende bedrijven een ‘intentiekaart’, om te onderstrepen dat zij de plaatsing van de PV-panelen collectief gaan organiseren.

Meer nieuws

30 juni 2022

11 en 12 juli – nachtafsluitingen knooppunt Hoevelaken

In opdracht van Rijkswaterstaat voert aannemer Heijmans in juli maaiwerkzaamheden uit op A1 en A28 op...

22 juni 2022

4 en 5 juli afsluitingen op Knooppunt Hoevelaken

In opdracht van Rijkswaterstaat voert aannemer Heijmans in juli maaiwerkzaamheden uit op A1 en A28 op...

17 juni 2022

Nachtafsluiting Afrit Amersfoort (8) – A28 | 27 juni...

In opdracht van Rijkswaterstaat worden door Heijmans op de A28, tussen Amersfoort en Utrecht,...