FINANCIERINGEN VOOR BEDRIJVEN MET ENERGIEAMBITIES
Steeds meer bedrijven zetten in op verduurzaming van hun energiehuishouding. Maar in de praktijk blijkt dit vaak moeilijk te financieren. Het Energiefonds Utrecht biedt gunstige financieringen aan initiatiefnemers van projecten, waarmee energie wordt bespaard en/of opgewekt met hernieuwbare energiebronnen.
De aanpak van het Energiefonds Utrecht is proactief en transparant en de aanvraag voor een financiering is eenvoudig en praktisch. Het maatschappelijke fonds signaleert kansrijke initiatieven, brengt deze onder de aandacht bij belanghebbenden en stelt zijn netwerk open voor initiatiefnemers. Samengevat richt het Energiefonds Utrecht zich op ondernemers en organisaties die streven naar een lagere energierekening, concrete plannen hebben voor duurzame energieopwekking, een (innovatief) business concept voor duurzame energie in de markt willen zetten of een goede business case hebben, maar de financiering niet rondkrijgen. Kijk voor meer informatie op www.energiefondsutrecht.nl.
BLOEMSIERKUNST ILONA EERSTE AMERSFOORTSE DUURZAME BLOEMIST
Bloemsierkunst Ilona is de eerste bloembinderij in Amersfoort met het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Ondernemer Simone van de Pijpekamp behaalde de zilveren status voor haar onderneming op bedrijvenpark De Wieken Vinkenhoef. ‘Duurzaamheid is zakelijk én privé belangrijk. We moeten toch allemaal ons steentje bijdragen?’
Zo'n vier jaar geleden startte Simone met duurzaamheid. Zij sloot zich onder meer aan bij de Duurzame Bloemisten Groep. De certificering van de Barometer onderstreept dat ze duurzaam onderneemt. ‘Het werd de hoogste tijd om mijn duurzame bijdragen in kaart te brengen,’ zegt Simone, die bloemen bezorgt in Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen, Hoevelaken, Leusden en Stoutenburg. Niet alleen een percentage van haar bloemen en planten is duurzaam, haar onderneming is volledig maatschappelijk verantwoord. ‘De vraag naar duurzaamheid groeit en het is fijn iets te betekenen voor bedrijven die verantwoord bezig zijn.’
MVO Toen Simone zich 1 mei 2019 op ons bedrijvenpark vestigde, heeft ze het pand ‘bewust’ ingericht. Ze heeft bijvoorbeeld ledverlichting, neemt groene stroom af en werkt samen met een hovenier voor het composteren van haar groenafval. ‘Plastic en karton brengen we terug naar de veiling. Het is bizar hoeveel plastic er gebruikt wordt, dat kan zeker wat minder,’ stelt de bloemist die werkt met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. ‘We moeten nog even doen met de wereld. Als we met elkaar daaraan werken, zijn we goed op weg. Daarom ben ik blij met het bloemistencollectief FloraNL. Alle aangesloten bloemisten zijn op weg naar duurzaam of zijn al duurzaam. Dan is het toch fijn om te weten dat bloembestellingen dan ook weer naar een (gecertificeerde) duurzame bloemist gaan?’
Keurmerken Ruim 35% van de bloemen en planten heeft een onafhankelijk keurmerk, zoals MPS-A(+), PlanetProof en Biologisch/EKO. Simone: ‘Het aanbod biologisch is nu niet groot, dat is echt een zomerproduct. Als ik meer duurzame bloemen wil, moet ook mijn inkoopkanaal nog een slag maken. Het doel is voor status goud te gaan. Dan gaat het aanbod duurzame bloemen en planten omhoog naar minimaal 50 procent.’ Bloemsierkunst Ilona, Wiekenweg 44N (www.ilonabloemen.nl)
ONDERNEMER HAN SNELLER OP ZIJN WERK MET ELEKTRISCHE FIETS
Ons bedrijvenpark is sinds twee maanden een nieuw, opvallend en duurzaam vervoermiddel rijker: de elektrische vouwfiets Mate.X van Han van Eijden, eigenaar van Foss IT, gevestigd in bedrijvencomplex Bijen en Vlinders. Met deze fiets heeft hij zijn woon-werkverkeer met meer dan 50% verkort, van 25 tot slechts 10 minuten. En hij levert een mooie bijdrage aan duurzaamheid en energiebesparing.
Han woont in Hooglanderveen en reed jarenlang met de auto naar zijn werk. Over die afstand, bijna 5 km, deed hij gemiddeld 20 tot 25 minuten. ‘Tenminste, als het goed weer was. Met slecht weer was ik meer dan een half uur bezig. Onderweg stond ik steeds op dezelfde plekken stil: bij het schoolplein in Hooglanderveen, rotonde 10 in de Hanzeboulevard, de stoplichten voor de Hanzetunnel en in de Hanzetunnel zélf. Meestal was ook het stuk tot de kruising Nijkerkerstraat en Amersfoortsestraat één lange file. En dat elke dag…’
Deens Han was dan ook al enige tijd op zoek naar een alternatief. Dat vond hij in de Mate, een Deense elektrische vouwfiets. Een aantal factoren speelde hierin een rol. ‘Met de fiets is de route slechts 3 km lang en ben ik in 10 minuten op mijn werk. Dat is dus veel sneller dan met de auto en ik fiets letterlijk langs de files waar ik altijd in stond.’ Ook de duurzame eigenschappen vindt Han belangrijk. Hij koos bewust voor deze robuuste vouwfiets: ‘Het is geen iel vouwfietsje en de accu is mooi in het frame weggewerkt. Als ik bijvoorbeeld naar een klant in Rotterdam moet, neem ik de fiets in de trein mee en fiets ik lekker Rotterdam door. Zonder files, parkeerkosten en CO2-uitstoot.’
Fun Han beleeft ‘gewoon erg veel lol’ aan zijn Mate.X. ‘Ik viel meteen voor het stoere uiterlijk met die grappige, dikke banden. Hij fietst waanzinnig en trekt snel op. Pure fun dus! Ik heb de snelheid begrensd op 34 km/u en zo kan ik in korte tijd overal komen, zonder dat het zweet op mijn rug staat. Bovendien is het lekker om ’s avonds na mijn werk nog even lekker buiten te fietsen. Met de auto zat ik eigenlijk altijd binnen.’
Versies De Mate X is in drie uitvoeringen te koop: twee modellen met een 250 watt-motor en eentje met een 750 watt-versie, de versie waarop Han fietst. De 250 watt-modellen halen 25 kilometer per uur, het 750 watt-model gaat tot 32 kilometer per uur. De fiets heeft anti-lekbanden en grote schijfremmen.
OVERSTAPPEN OP LEDVERLICHTING
Wilt u besparen met ledverlichting? Bespreek dan onderstaande aandachtspunten met uw leveranciers.
Vervangen lamp of gehele armatuur Steeds vaker vormt het nieuwe armatuur één geheel met de lamp en kan de lamp niet afzonderlijk worden vervangen. Dus is het van belang om na te gaan wat er gebeurt met het armatuur na vervanging en of de leverancier de lamp of het gehele armatuur vervangt. En wordt het oude armatuur door de leverancier ingenomen en gerecycled?
Minder wattage Het aanbrengen van een daglichtsensor en/of bewegingsmelder kan de winst in verminderd wattage compenseren.
Kleur Ledverlichting is inmiddels verkrijgbaar in verschillende kleuren, de kleurtemperatuur wordtweergegeven in Kelvin (K). Aan welke kleurtemperatuur iemand behoefte heeft, is afhankelijk van de bezigheden en het tijdstip. Koud/helder is een geschikte lichtkleur tijdens werktijden. Warm wit licht is minder geschikt op kantoren, omdat het kan zorgen voor vermoeidheid. Ook wordt iemand door warm licht minder waakzaam en valt hij ‘s avonds gemakkelijker in slaap. Blootstelling aan koud/helder licht in de avond zorgt juist voor een slechtere nachtrust.
Levensduur Ledverlichting gaat langer mee dan conventionele verlichting. Hoe lang een verlichtingsbron blijftwerken, is mede afhankelijk van externe factoren en dus niet exact aan te geven. Een levensduur van 15 tot 17 jaar is mogelijk. Leveranciers kunnen een garantie van vijf jaar bieden, inclusief service en onderhoud. Voor reparaties na de garantieperiode kan veelal een onderhoudscontract worden afgesloten bij de leverancier. Het is raadzaam vooraf de verwachte vervangingskosten in beeld te hebben.
Keuze leverancier Lokale leveranciers hebben de voorkeur. Prijsconcurrerende leveranciers betrekken hun armaturen veelal uit het verre oosten, waardoor een gedeelte van de duurzaamheidswinst teniet wordt gedaan. De wijze waarop het inkoopproces verloopt, kan een indicatie zijn van de kwaliteit en service van het bedrijf. Bij sommige aanbestedingen werden bijvoorbeeld vragen over de offerte niet beantwoord, werd de offerte ver buiten de afgesproken termijn uitgebracht en werd zelfs de beloofde offerte niet uitgebracht. Door de complexiteit biedt een collectieve aanbesteding van meerdere bedrijven voordelen.
De projectgroep Duurzaamheid De Wieken Vinkenhoef wenst u fijne feestdagen en een gezond en duurzaam 2020. En heeft u ideeën of suggesties voor een nóg duurzamer bedrijvenpark of wilt u uw duurzame ‘best practices’ met ons delen, dan horen wij die graag!
|